Mane

Тонкощі та хитрощі правильного доливання масла в автомобіль

Тонкощі та хитрощі правильного доливання масла в автомобіль
Shelby
06-10-2023

Для сучасних автомобілів нормальною практикою вважається доливати масло між його регулярними замінами. І чим більше пробіг у автомобіля, тим більше масла доведеться доливати і частіше робити це. Тим не менш, не завжди можна знайти ідеальне масло для свого авто, особливо під час автоподорожей. Ця стаття спрямована на роз'яснення тонкощів, хитрощів та попереджень при доливанні масла в автомобіль.

Використання різних марок масла

Якщо ви змушені підлити невелику кількість масла, експерти стверджують, що ви можете використовувати практично будь-яке масло. В ідеалі, ви повинні придбати масло тієї ж в'язкості, що і залите в двигун, і яке відповідає таким же вимогам (ACEA, API, ILSAC). Але якщо ви періодично доливаєте масло різних марок, це може створити проблеми у довгостроковій перспективі.

Враховуйте вразливі місця вашого автомобіля

У кожного автомобіля є свої слабкі сторони чи особливості, які потрібно враховувати. Наприклад, багато автомобілів Volkswagen схильні до передчасного утворення нагару на кільцях, у Nissan часто страждають клапани, а у Toyota та Ford - це наявність вузьких масляних каналів. Виробники автомобілів рекомендують масла, які зменшують можливість виникнення саме цих проблем і щоб продовжити термін служби двигуна, рекомендується дотримуватися цих рекомендацій.

Попередження при доливанні масла

Перед поливанням масла завжди перевірте рівень рідини на дипстиці. Це допоможе запобігти переливу, що може призвести до дорогого ремонту.

Незважаючи на рекомендацію щодо використання будь-якого масла для одноразового доливання, слід пам'ятати, що довгострокове використання різних марок масла може викликати проблеми.

Пам'ятайте, що доливання масла не замінює його повну заміну у встановлений термін. Згодом масло втрачає свої властивості, і його треба повністю замінювати.

Специфікація масла

Специфікації мастила відіграють важливу роль в ефективності роботи двигуна. Вони вказують на характеристики масла, включаючи його в'язкість, здатність змащування, товщину та інші властивості. Як вже було згадано, важливо вибирати масло, що відповідає специфікаціям виробника вашого автомобіля. Масла можуть мати різні властивості залежно від їхньої основи (мінеральної, синтетичної або напівсинтетичної).

Масла складного мастила

Масло з добавками складного мастила призначена для використання в екстремальних умовах. Ці умови включають високу температуру, швидкість та тиск, що впливають на продуктивність масла. Якщо ви часто їздите в складних умовах, таких як гонки, їзда по пересіченій місцевості або постійна їзда на високій швидкості, розгляньте можливість використання масла складного мастила.

Залити або підлити, коли це робити

Якщо рівень масла в двигуні опускається нижче мінімального рівня на дипстиці, негайно долийте його до рівня, що рекомендується. Але не переборщіть. Занадто високий рівень масла може спровокувати утворення піни, що погіршить змащувальні властивості масла.

Не забувайте про важливість регулярної заміни

Незважаючи на регулярне доливання масла, також важливо регулярно його повністю міняти. В середньому, це має відбуватися кожні 5 000 – 10 000 км, але конкретні рекомендації залежать від виробника автомобіля, моделі та умов експлуатації.

Адекватне дозування масла в автомобілі - це важлива та відповідальна процедура, яка потребує не лише уваги, а й серйозної відповідальності. Правильне виконання цього завдання допомагає забезпечити тривалу експлуатацію двигуна та збільшує термін служби вашого автомобіля.

Нагадаємо: Чому не варто залишати машину без використання на тривалий період