Mane

Відновлення прав водія тепер доступне в сервісі Документ

Відновлення прав водія тепер доступне в сервісі Документ
Shelby
03-11-2023

В Україні тепер доступна нова послуга - відновлення вкраденого або втраченого посвідчення водія в офісах Державного підприємства "Документ". Згідно з повідомленням прес-служби Головного сервісного центру МВС, на даний час ця послуга доступна лише у Києві, Дніпрі, Одесі та Львові. Однак надалі вона може бути розширена і на інші міста.

Щоб відновити посвідчення водія через Державне підприємство "Документ", користувачі можуть записатися онлайн через електронну чергу на офіційній сторінці підприємства у Facebook. Це допоможе значно заощадити час. Також можна просто прийти до офісу Державного підприємства "Документ" без попереднього запису та сподіватися на невелику чергу. За заявою прес-служби Головного сервісного центру МВС, подання документів адміністратору займає лише 10-15 хвилин.

Для відновлення посвідчення водія необхідно надати такі документи: паспорт громадянина України з реєстрацією або ID-картку з документом про місце реєстрації, реєстраційний номер облікової картки платника податків та документ, що підтверджує зміну прізвища, імені, у разі якщо такі

Це лише одна з багатьох послуг, які пропонує Державне підприємство "Документ". Раніше було оголошено розширення списку послуг для водіїв в інших країнах, таких як Польща, Туреччина, Німеччина та Іспанія.

Крім того, в Україні планується скоротити термін дії посвідчень водія з 30 до 10-15 років. Законопроект №8082 вже зареєстровано у Верховній Раді, а Комітет із питань транспорту та інфраструктури рекомендував його затвердити. Відповідно до цього законопроекту, водії мають проходити перевірку фізичного та психологічного стану кожні 10 або 15 років, залежно від категорії МС. У разі накопичення великої кількості штрафів, водію також доведеться складати теоретичні та практичні іспити заново. Проте законопроект ще не ухвалено навіть у першому читанні.

Нагадаємо, відповідно до положень статті 125 Українського Кодексу про адміністративні правопорушення, якщо людина не може пред'явити поліцейському своє посвідчення водія, це може спричинити накладення штрафу у розмірі двадцяти п'яти мінімальних сум, що не оподатковуються.

За керування транспортним засобом особою, яка не має відповідних прав, або ж передачу управління таким особам, передбачається накладення штрафу у розмірі двохсот мінімальних сум, які не оподатковуються, або 3 400 гривень.

При повторному порушенні, коли людину затримують за керування транспортним засобом без відповідних прав, йому може бути накладено штраф у розмірі 20 400 гривень. При третьому порушенні штраф може становити вже 40 800 гривень.

Нагадаємо: Як позбутися подряпин на склі автомобіля